Σήμερα ξαναγεννιέμαι | MyRoute

Σήμερα ξαναγεννιέμαι

Σήμερα ξαναγεννιέμαι

 

Σήμερα έχω τα 32α γενέθλιά μου. Τα γιορτάζω, όμως, σιωπηρά στο σπίτι. Γνωρίζοντας οτι την ίδια ώρα χιλιάδες φεύγουν από τη ζωή δεν θα μπορούσα να κάνω αλλιώς. Ένεκα της ημέρας, όμως, θα σταθώ στις θετικές σκέψεις.

Σήμερα, νοιάζομαι περισσότερο για τους άλλους. Για το συλλογικό καλό μένω συνειδητά στο σπίτι μου. Δεν είναι αυτό που προτιμώ αλλά το κάνω για να προστατέψω τους υπόλοιπους.

Σήμερα, αφιέρωσα την ημέρα στον εαυτό μου. Το τρένο στο οποίο είμαστε όλοι συνεπιβάτες έκοψε ταχύτητα και βρήκα την ευκαιρία να κάνω αυτά που με γεμίζουν. Πέρασα δημιουργικά τον χρόνο μου: μαγείρεψα, άκουσα μουσική, διάβασα ένα βιβλίο. Ποιος δεν χρειάζονταν λίγο περισσότερο προσωπικό χρόνο.

Σήμερα, εγώ και οι συνεργάτες μου όπως και εκατομμύρια κόσμος δουλεύουμε από το σπίτι. Εκμεταλλευόμενοι το Internet και μια πληθώρα εφαρμογών μπορούμε πλέον να κάνουμε πολλά χωρίς να χάσουμε χρόνο και χρήματα  για να μετακινηθούμε.  

Σήμερα, η τεχνολογία κάνει άλματα. Εξαιτίας του αθέατου αντιπάλου  επιστήμονες από όλο τον κόσμο, έχουν βάλει τα δυνατά τους και δίνουν μάχη για την αντιμετώπισή του. Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναπτύχθηκαν νέες εφαρμογές και τεχνογνωσία που μπορεί να φανεί πολύτιμη στο μέλλον.

Σήμερα, αντιληφθήκαμε τη σημαντικότητα των επιστημόνων και μάθαμε να τους ακούμε. Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με τη μικρότερη θνησιμότητα. Σε άλλες χώρες, όπου οι κυβερνήσεις ή οι κοινωνίες δεν έλαβαν υπόψιν τους τη γνώμη των επιστημόνων τα προβλήματα έχουν διογκωθεί και είναι πολύ δύσκολη πλέον η διαχείρισή τους. Ας κρατήσουμε, λοιπόν, ότι οι επιστήμονες είναι σημαντικοί για την κοινωνία. 

Σήμερα, διάβασα οτι  ο πλανήτης δέχεται πολύ λιγότερους ρύπους. Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει πέσει  60-70% λόγω της μειωμένης ανθρώπινης δραστηριότητας. Η φύση αναπνέει. Άγρια ζώα εμφανίστηκαν ακόμη και μέσα στις πόλεις. Ίσως είναι ώρα να επαναπροσδιορισουμε τη θέση μας στον πλανήτη και να επανέλθουμε με μεγαλύτερη οικολογική συνείδηση. 

Photo by Fotis Christopoulos

 

Σήμερα, το “δεν με νοιάζει” γκρεμίστηκε. Ο κοροναϊός εξαπλώθηκε  από τα βάθη της Ασίας μέχρι τον Λευκό Οίκο. Τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μας αφορούν όλους. Ανήκουμε στο ίδιο οικοσύστημα, οικονομικό ή οικολογικό. Αν πτωχεύσουν κάποιες χώρες, θα πτωχεύσουν όλες. Αν αυξηθεί η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί για όλους. Η υγεία, η οικονομία, το περιβάλλον δεν αναγνωρίζουν σύνορα, αδύνατους ή δυνατούς. 

Σήμερα, γίναμε περισσότερο υπεύθυνοι. Έχουμε τη τάση να εναποθέτουμε τις ευθύνες ή τις ελπίδες μας σε τρίτους. Έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τους όρους του παιχνιδιού ή να αντιμετωπίσουμε μια πανδημία.  Αντιληφθήκαμε οτι κρατάμε τη ζωή στα χέρια μας. Οι ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο είμαστε εμείς οι ίδιοι.  

Σήμερα, κατάλαβα οτι δεν πρέπει να αφήνω την ευκαιρία να βρεθώ με αγαπημένα πρόσωπα. Ο άνθρωπος, ως κοινωνικο ον, έχει συνηθίσει να συνδιαλέγεται, να συνεργάζεται, να συναναστρέφεται  με άλλους ανθρώπους. Ας δώσουμε περισσότερη σημασία στις ανθρώπινες σχέσεις. 

Photo by George Krallis

 

Σήμερα, ξαναγεννιέμαι. 

Αύριο θα  είναι μια καινούργια ημέρα. Θα γνωρίσω τη φύση, τους γύρω μου, τον εαυτό μου.

-Ηλίας Γερμαντζίδης-

 

Ο Ηλίας Γερμαντζίδης είναι τοπογράφος μηχανικός και ιδρυτής της χαρτογραφικής εταιρίας ROUTE maps. Σχεδιάζει πεζοπορικές διαδρομές και θεματικούς χάρτες για διάφορες περιοχές της Ελλάδας αναβαθμίζοντας το τουριστικό τους προϊόν. Από το 2014 συνδιοργανώνει τον παραθαλάσσιο αγώνα δρόμου WAVE running, έναν πρωτότυπο αγώνα πλάι στο κύμα, στόχοι του οποίου είναι ανάδειξη του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της περιοχής του Δέλτα Νέστου. 

 

Follow us: