Ο φωτογράφος Κωνσταντίνος Βασιλακάκος ανεβαίνει στον Όλυμπο με χειμερινές συνθήκες (video) | MyRoute

Ο φωτογράφος Κωνσταντίνος Βασιλακάκος ανεβαίνει στον Όλυμπο με χειμερινές συνθήκες (video)

Ο φωτογράφος Κωνσταντίνος Βασιλακάκος ανεβαίνει στον Όλυμπο με χειμερινές συνθήκες (video)

 

Κωνσταντίνε, πες μας λίγα λόγια σένα;

Μένω μόνιμα στο πατρικό μου χωριό το Πετρίλο, το οποίο είναι χτισμένο στην οροσειρά των Αγράφων. Βρίσκεται σε μέσο υψόμετρο 1.100 μέτρα, σε μικρή απόσταση από την Καρδίτσα και περιβάλλεται από ψηλά βουνά και κορυφές. Ασχολούμαι με την φωτογραφία και την ορειβασία από το 2013. Το πάθος μου είναι να διανυκτερεύω στις κορυφές και να φωτογραφίζω τον έναστρο ουρανό. Μου αρέσει να μοιράζομαι τις εμπειρίες μου από τα βουνά ανεβάζοντας φωτογραφίες και περιγραφές όπου αποτυπώνονται οι σκέψεις και τα συναισθήματα μου. Παράλληλα, διατηρώ δύο πολυεπισκέψιμα κανάλια στο YouTube, το Konstantinos Vasilakakos και το Monimos Katoikos Petrilou.

photo by Konstantinos Vasilakakos
Πώς προέκυψε η ιδέα για την ανάβαση στον Όλυμπο;

Ήταν μια πρόταση συνεργασίας από τη Huawei για να πραγματοποιήσω ανάβαση στον χιονισμένο Όλυμπο χρησιμοποιώντας το ρολόι Huawei Watch GT3. Σκοπός ήταν να δοκιμαστεί σε αντίξοες συνθήκες για να ελεγχθεί αν επηρεάζεται η ακρίβεια των καταγραφών και στη συνέχεια να δημιουργηθεί ένα promo video. Την κινηματογράφηση ανέλαβε ο Αντώνης Βρόϊκος. Χρειάστηκε πολλή προσπάθεια και συντονισμός για να φέρουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα για το οποίο είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Η αξιοπιστία του Huawei Watch GT3 εξακριβώθηκε και παρακάτω μπορείτε να δείτε το video που δημιουργήσαμε.

Πώς θα περιέγραφες τις συνθήκες και την εμπειρία;

Δύσκολές, αλλά άξιζε! Ήταν η πρώτη φορά που κλίθηκα να φέρω εις πέρας μια τόσο απαιτητική δουλειά. Βλέπεις, είναι αλλιώς να ανεβαίνεις στα βουνά για να χαλαρώσεις και να βγάλεις φωτογραφίες και βίντεο και αλλιώς για επαγγελματικούς σκοπούς. Πόσο μάλλον όταν ο καιρός σε αιφνιδιάζει με έντονα καιρικά φαινόμενα και με βάρος 30 κιλών στην πλάτη, καθώς κουβαλούσαμε τις προμήθειές μας και τον φωτογραφικό εξοπλισμό. Ο Όλυμπος τον χειμώνα είναι μαγικός και απολαυστικός, αλλά οι καιρικές συνθήκες αντικειμενικά ήταν δύσκολες και οι ριπές αέρα τα έκαναν όλα ακόμα δυσκολότερα. Στον Λαιμό μας έπιασε δυνατή καταιγίδα, οι κεραυνοί έπεφταν κοντά μας, αλλά διατηρήσαμε την ψυχραιμία μας. Παρά τη μεγάλη εξάντληση, τα καταφέραμε. Να διευκρινίσω ότι λάβαμε υπόψιν την ασφάλειά μας και δεν κάναμε επιπόλαιες κινήσεις. Στο σημείο που μας έπιασε ο καιρός ήταν πιο ασφαλές να συνεχίσουμε την πορεία μας παρά να επιστρέψουμε.

photo by Konstantinos Vasilakakos
Ποιο είναι το κίνητρό σου για τις αναβάσεις;

Δεν υπάρχει κάτι πολύ συγκεκριμένο. Κάποιες φορές με οδηγεί το αίσθημα ηρεμίας και απομόνωσης που νιώθω εκεί, άλλες φορές η επιθυμία μου να φωτογραφίσω τον έναστρο ουρανό, να βγάλω time-lapse και βίντεο και άλλες φορές οι επαγγελματικοί λόγοι. Αυτό που μένει πάντα σταθερό κίνητρο είναι η αγάπη μου για τα βουνά και η γαλήνη που νιώθω στην αγκαλιά των ψηλών κορυφών. Αφήνω πίσω μου τα πάντα και μπορώ να χαθώ στη μαγεία της φύσης. Σε κάθε ανάβαση ελπίζω για να βγάλω φωτογραφίες και όμορφα πλάνα. Αν δεν τα καταφέρω, δε με ενοχλεί, απολαμβάνω το τοπίο και δε δυσαρεστούμαι. Η φωτογραφία και το βίντεο δεν είναι αυτοσκοπός, εκτός και αν αφορά κάποια εργασία. Είναι ένας τρόπος να μοιράζομαι με τον κόσμο αυτό που βιώνω.

Λατρεύω τόσο πολύ αυτή την ελευθερία και απεραντοσύνη που νιώθω όταν είμαι στα βουνά, που δεν είναι εύκολο να σας το μεταφέρω με λόγια!
photo by Konstantinos Vasilakakos
Τι θα πρότεινες στα άτομα που δεν έχουν επαφή με το βουνό, αλλά γοητεύονται με τις ορεινές αποδράσεις;

Για αρχή, να χτίσουν μια επαφή με τον εαυτό και την ψυχή τους. Έπειτα να βγουν εκεί έξω για να περάσουν όμορφα. Να δουν τα βουνά, τα ποτάμια, τα δάση, τον έναστρο ουρανό, να δουν όλα αυτά που ξυπνούν τον άνθρωπο μέσα μας! Να ηρεμίσουν και να αφήσουν στην άκρη τα κινητά.. Ο χρόνος εκεί είναι ελάχιστος και ιερός. Να χαλαρώσουν και να νιώσουν τη φύση με κάθε τρόπο. Φυσικά υπάρχουν πολλά επίπεδα ορειβασίας, αλλά για να ξεκινήσει κάποιος θα πρέπει να προμηθευτεί τον κατάλληλο εξοπλισμό, να παρακολουθήσει σχετικές σχολές και σεμινάρια για να μπορέσει να επισκεφθεί με ασφάλεια τα όμορφα βουνά.

photo by Konstantinos Vasilakakos

O Κωνσταντίνος διαθέτει δύο σελίδες στο Instagram konstantinos.vasilakakos & monimoskatoikospetrilou, στο Facebook Κωνσταντίνος Βασιλακάκος & Konstantinos Vasilakakos Photography και δύο κανάλια στο YouTube Konstantinos Vasilakakos & Monimos Katoikos Petrilou

 
Διαβάστε ακόμη: Μυθικές διαδρομές στον χιονισμένο Όλυμπο | Απρίλιος 2022

 

Follow us: