NISI, ένας πολυχώρος που προσφέρει μοναδικές και εναλλακτικές εμπειρίες! | MyRoute

NISI, ένας πολυχώρος που προσφέρει μοναδικές και εναλλακτικές εμπειρίες!

Ένα άρθρο του Νίκου Αβουκάτου, που φιλοξενείται στο http://greenagenda.gr/

«Πράσινες» εμπειρίες σε συνδυασμό με στιγμές χαλάρωσης έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι επισκεφθούν το «NISI» το οποίο βρίσκεται στις Ράχες Φθιώτιδας. Το NISI είναι ένα Glamping / Πολυχώρος / Εκπαιδευτικό Κέντρο που προσφέρει μοναδικές και εναλλακτικές εμπειρίες σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δίπλα στη θάλασσα. Το Glamping προέρχεται από τη σύμπτυξη των λέξεων Glamour και Camping, δηλαδή αίγλη και κατασκήνωση.

Οι καλοκαιρινές διακοπές γίνονται πιο φιλικές στο περιβάλλον μέσα σε σκηνές σαφάρι, που μοιάζουν με δωμάτια boutique hotel, cordwood bungalows (φτιαγμένα εξ’ ολοκλήρου από κορμούς δέντρων) ή σεδενδρόσπιτο.

«Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του NISI glamping περιλαμβάνει πρακτικές που ενθαρρύνουν το προσωπικό αλλά και τους επισκέπτες μας να αλλάξουν τη σχέση τους τους με το περιβάλλον και να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους, με λιγότερο αποτύπωμα στον πλανήτη. Στόχος μας είναι η μείωση της χρήσης πλαστικού μίας χρήσης, η αντικατάστασή του με υλικά πιο φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς και η προώθηση της επαναχρησιμοποίησης, η κομποστοποίηση, η πιο ορθολογική διαχείριση του νερού και το μειωμένο αποτύπωμα από την κατανάλωση τροφίμων στον χώρο μας», λέει στη Greenagenda.gr η Κέλλυ Γαρυφαλλή, υπεύθυνη επικοινωνίας της πρότυπης κοινότητας.

Ποιες είναι οι πράσινες δράσεις και πρακτικές λειτουργίας του χώρου:

  • Διατήρηση του λαχανόκηπου με την καθημερινή περιποίηση από τους μικρούς κηπουρούς - επισκέπτες.
  • Το BamBoomerang Project, το ποδήλατο από μπαμπού που περνάει ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τα συνεργαζόμενα σημεία/καταστήματα συλλέγει τα πλαστικά μπουκάλια για την επανάχρησή τους και τα υπολείμματα καφέ για κομποστοποίηση. Στόχος είναι η εκπαίδευση της τοπικής κοινωνίας και η δημιουργία ενός πρότυπου δικτύου διαχείρισης απορριμμάτων στις Ράχες.
Photo by Green Agenda
  • Αντικατάσταση του πλαστικού με καλαμάκι – μακαρόνι ή από στάχυ και τα πλαστικά με χάρτινα ποτήρια και ξύλινα κουταλάκια σε take away καφέ και παγωτό, για τη μείωση του πλαστικού μιας χρήσης. Μπορεί να φαίνεται κάτι μικρό, αλλά σκεφτείτε πόσα πλαστικά αποφεύγονται σε μια τόσο μεγάλη επιχείρηση καθημερινά, μαζί με τα υπολείμματα του καφέ για την κομποστοποίηση.
Photo by Green Agenda
  • Ενθάρρυνση της χρήσης ποδηλάτου για τις μετακινήσεις στο χωριό ώστε να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
  • Χρησιμοποίηση τοπικών και εποχικών προϊόντων στο πρωινό αλλά και τις υπόλοιπες γεύσεις του εστιατορίου.
  • Υιοθέτηση της λογικής της πράσινης αρχιτεκτονικής στις κατασκευές χρησιμοποιώντας υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, κυρίως επαναχρησιμοποίηση από παλέτες και στροφεία, πάντα με στυλ και αρμονία με τη φύση. Οι σκηνές COB είναι φτιαγμένες με χώμα, άχυρο, πηλό σε εκπαιδευτικό εργαστήρι φυσικής δόμησης, καθώς και στα εντυπωσιακά cordwood bungalows με κορμούς δέντρων.
Photo by Green Agenda
Photo by Green Agenda
  • Λειτουργία του πρότυπου και εκπαιδευτικού κέντρου επαναχρησιμοποίησης πλαστικού Sea Change Greek Islands ReMake Plastic Lab, στο οποίο ενθαρρύνουμε μαθητές, φοιτητές, ομάδες, φορείς, οργανισμούς, εταιρείες, να φέρουν τα πλαστικά τους τα οποία επαναχρησιμοποιούμε σε κάτι χρήσιμο για την κοινωνία
  • Πρόγραμμα με εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Wheeling2help που γίνονται καθημερινά και μπορεί κανείς να επισκεφθεί οικογενειακά ή με το σχολείο. Στην ουσία πρόκειται για ένα μικρό κέντρο ανακύκλωσης και επανάχρησης πλαστικού, όπου τα παιδιά βλέπουν για παράδειγμα πώς πλαστικά καπάκια μπορούν να μετατραπούν σε ένα τουβλάκι Lego.

Το NISI είναι το καλοκαιρινό σπίτι της εθελοντικής ομάδας Wheeling2help, η οποία στοχεύει στην εκπαίδευση νέων σε περιβαλλοντικές, πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις.

«Καθημερινά κάνουμε πολλές δράσεις για μικρούς και μεγάλους φίλους, προσπαθώντας να δίνουμε όμορφα ερεθίσματα για έναν καλύτερο κόσμο με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα», εξηγεί στη Greenagenda.gr ο Ελπιδοφόρος Χρυσοβέργης, υπεύθυνος διαμονής και εκδηλώσεων του χώρου.

Δείτε φωτογραφίες από τις εγκαταστάσεις:

Photo by Green Agenda

Header photo by https://lowerkeatsglamping.co.uk/

Photos by Green Agenda

Περισσότερες πληροφορίες θα δείτε εδώ: www.nisi.com.gr,  https://www.facebook.com/nisiraches/

Πηγή άρθρου: GreenAgenda