Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ | Full movie | MyRoute

Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ | Full movie

Από τον Όλυμπο στο Έβερεστ | Full movie 

Η πρώτη ελληνική αποστολή έφτασε στην κορυφή του Έβερεστ στις 16 Μαΐου του 2004.  Συμμετείχαν ο Γιώργος Βουτυρόπουλος, ο Μιχάλης Στύλλας, ο Σπύρος Σούλης, ο Παύλος Τσιαντός, ο Παναγιώτης Κοτρωνάρος και ο Αντώνης Αντωνόπουλος.

Το Φθινόπωρο του 2003, η ομάδα είχε βρεθεί στο Θιβέτ για ανάβαση στην κορυφή Cho Oyu, ένα γειτονικό βουνό του Έβερεστ. Η αποστολή στο Cho Oyu οργανώθηκε στα πλαίσια της προετοιμασίας για την ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου, που θα πραγματοποιούνταν έναν χρόνο μετά. Δυστυχώς, στη διάρκεια της κατάβασης ο αρχηγός της ομάδας, Χρήστος Μπαρούχας, άφησε την τελευταία του πνοή στα χέρια του κινηματογραφιστή της ομάδας Παύλου Τσιαντού.

Κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, οι ορειβάτες ήταν έτοιμοι να εγκαταλείψουν το εγχείρημα για το Έβερεστ. Το κίνητρο για να συνεχίσουν το έδωσε ένα παλιό γράμμα του Χρήστου.

Δείτε ολόκληρη την ταινία: 

Παύλος Τσιαντός:

"Καλημέρα! Μετά το Cho Oyu, σήμερα αναβάσαμε και την ταινία "ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ ΣΤΟ ΕΒΕΡΕΣΤ"! 
Και τι δε θα μπορούσα να θυμηθώ για αυτή την ανάβαση, καθώς και για την ίδια τη τιτάνια παραγωγή, την οποία ακολούθησαν αξέχαστες προβολές σε όλη την Ελλάδα, αλλά και σε φεστιβάλ του εξωτερικού... Δε θα χώραγε όλο το ίντερνετ...

Μόνο δύο πράγματα: Η παραγωγή πρέπει να είναι η μοναδική ελληνική μεγάλου μήκους ανεξάρτητη παραγωγή... και το "ανεξάρτητο" ότι και αν είναι αυτό, δέχεται δυστυχώς ύπουλο αλλά συστηματικό πόλεμο στη χώρα μας. Το ότι η ολοκλήρωση και η διανομή της ταινίας, αποτέλεσε πολύ μεγαλύτερη πρόκληση από το ίδιο το γύρισμα και την ανάβαση στη κορυφή του Έβερεστ δεν είναι σχήμα λόγου, αλλά η σκληρή πραγματικότητα. Όμως η συλλογική προσπάθεια και η συγκινητική βοήθεια πολλών ανθρώπων και ορειβατικών συλλόγων, που αναφέρονται στους τίτλους τέλους θα μείνει για πάντα στη καρδιά μου. Θέλω να αναφέρω εδώ μόνο τους φίλους μουσικούς Νικόλα Χριστόπουλο και Νίκο Μπελμέζα η συνεισφορά των οποίων ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε ταινία. Δεν το ξεχνώ παίδες να'στε καλά!

Το δεύτερο: Μόλις τελείωσε η εθελοντική προσφορά όλων, στη τελική φάση χρειαστήκαμε πλέον χρήματα για την έκδοση... Ο πρώτος άνθρωπος που "έπιασε" την ανάγκη και ενίσχυσε οικονομικά αυτό το τελευταίο στάδιο ήταν ο Μιχάλης Τσουκιάς με την Trekking Hellas και ακολούθησαν οι POLO, Κλαουδάτος, The Wall και V16.
Ο Μιχάλης δυστυχώς υπέκυψε πριν από λίγες μέρες στη μάχη με τον κορωνοϊο. Ήταν ο πρωτεργάτης των ελληνικών αποστολών στα μεγάλα βουνά του κόσμου και μας ενέπνευσε και εμάς στις αρχές μας. Πάνω από όλα με τη βοήθεια αυτή μου έδωσε προσωπικά τη δυνατότητα να απευθυνθώ στους νέους αυτής της χώρας και να τους μεταδώσω έστω και λίγο από αυτό το μυστήριο του ταξιδιού και της αναζήτησης της περιπέτειας. Αφιερώνω λοιπόν αυτή την ανάρτηση στη μνήμη του."

Photo by Pavlos Tsiantos (posted on Andro)

Πηγές: Tripin AdventuresPavlos Tsiantos, Φωτογραφίες: Pavlos Tsiantos , Φωτογραφία header: Wikipedia (δημοσιευμένη Μηχανή του Χρόνου)

 

Διάβασε ακόμη :Το τελευταίο τανγκό του χειμώνα στον Όλυμπο | Μάιος 2019

 

Follow us: