Το camping έχει ευεργετικές επιδράσεις στα παιδιά | MyRoute

Το camping έχει ευεργετικές επιδράσεις στα παιδιά

Το camping έχει ευεργετικές επιδράσεις στα παιδιά

Σύμφωνα με τις απόψεις γονέων που επιλέγουν το κάμπινγκ στις διακοπές τους, αυτός ο τρόπος διαβίωσης, έστω και μία φορά τον χρόνο βελτιώνει τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο και παράλληλα τα βοηθάει να αναπτύξουν ποικίλες δεξιότητες.

Το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου του Plymouth σε συνεργασία με το Camping and Caravanning Club πραγματοποίησαν μία μελέτη για τη σχέση μεταξύ εκπαίδευσης και κάμπινγκ και για τις αντιλήψεις που επικρατούν σχετικά με το θέμα αυτό.Γονείς και παιδιά από το Ηνωμένο Βασίλειο απάντησαν σε μια σειρά ερωτήσεων που εξέταζαν τα εκπαιδευτικά, ψυχολογικά και κοινωνικά οφέλη που προκύπτουν από την εμπειρία του κάμπινγκ.

photo by ROUTE maps

Η έρευνα διεξήχθη από τον Sue Waite, Αναπληρωτή Καθηγητή του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης του Plymouth, ο οποίος διαπίστωσε ότι πάνω από τέσσερις στους πέντε γονείς σκέφτηκαν ότι το κάμπινγκ είχε θετική επίδραση στις σχολικές επιδόσεις των παιδιών τους.

Πάνω από το 90%  των γονέων δήλωσε ότι το κάμπινγκ κάνει τα παιδιά να εκτιμούν περισσότερο, ότι συνδέονται με τη φύση, είναι πιο ευτυχισμένα κατά τη διάρκεια διακοπών και αυτός ο τρόπος διαβίωσης τους παρέχει χρήσιμες δεξιότητες για τη ζωή.

Ορισμένοι γονείς ανέφεραν ότι η απομάκρυνση από την τεχνολογία (φορητοί υπολογιστές, tablet, κινητά τηλέφωνα κλπ.) είναι ευεργετική για τα παιδιά τους και αποτελεί ένα από τα σημαντικά οφέλη της κατασκήνωσης.

Το ένα πέμπτο των γονέων δήλωσε ότι το κάμπινγκ δίνει στα παιδιά τους ελευθερία, ανεξαρτησία και αυτοπεποίθηση. Και πάνω από τα δύο τρίτα αισθάνονται ότι το κάμπινγκ βοηθάει τα παιδιά να απολαύσουν τη συμμετοχή τους στο κοινωνικό σύνολο της τάξης, καθώς μπορούν να μοιραστούν συναρπαστικές περιπέτειες και  εμπειρίες που έχουν αποκομίσει από τις διακοπές.

photo by ROUTE maps

Ο Sue Waite είπε:

“Είναι ενδιαφέρουσα η άποψη των γονέων πως η κατασκήνωση υποστηρίζει τη Γεωγραφία και τη Φυσική, καθώς οι δραστηριότητες στη φύση περιλαμβάνουν πεζοπορία, παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, κατασκευές με φυσικά υλικά κα. Τα παιδιά με αυτόν τον τρόπο κατανοούν τα οικοσυστήματα, έρχονται σε επαφή με διάφορες μορφές ζωής και μαθαίνουν να σέβονται  το περιβάλλον. ”

Τα παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα ερωτήθηκαν για το τι αγαπούν στον κάμπινγκ και οι πιο συνηθισμένες απαντήσεις ήταν ότι γνωρίζουν νέους φίλους, διασκεδάζουν, παίζουν έξω και βελτιώνουν τις δεξιότητες τους στην υπαίθρια διαβίωση. Τα παιδιά αναγνώρισαν ότι η κατασκήνωση τα βοηθά στα μαθήματα του σχολείου, στην επίλυση προβλημάτων και στη συνεργασία με τους συμμαθητές τους.

Η Τζούλια, η οποία είναι μαμά τριών παιδιών και ζει στην Αγγλία, δήλωσε:

"Το να κάνεις τα παιδιά είναι σπουδαία εμπειρία για όλη την οικογένεια. Έχουμε μοναδικά τοπία φυσικής ομορφιάς σε μικρή απόσταση από τα σπίτια μας και το κάμπινγκ δεν χρειάζεται να είναι ακριβό. Είναι ένας υπέροχος τρόπος για να βγάλουμε τα παιδιά μας στον καθαρό αέρα, μακριά από την τηλεόραση και τους υπολογιστές! Με τη ζωή στην ύπαιθρο τα παιδιά αναπτύσσουν τις νοητικές τους λειτουργίες, μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και έρχονται σε επαφή με τη φύση. Εάν δεν έχετε πάει με την οικογένειά σας για κάμπινγκ, δοκιμάστε το άμεσα και δεν θα σας απογοητεύσει! Υπάρχουν εκατοντάδες θαυμάσια μέρη για να διαλέξετε. "

Το θέμα «Σχολείο & Κάμπινγκ»  είναι το επίκεντρο μιας νέας εκστρατείας, Get Kids Camping, η οποία ξεκίνησε στο Λονδίνο από την Julia Bradbury, Πρόεδρο του Camping and Caravanning Club.

Πηγή: www.plymouth.ac.uk