Ο Θεμιστοκλής Λαμπρίδης μας μιλάει για το Flow Film & Eco Festival | MyRoute

Ο Θεμιστοκλής Λαμπρίδης μας μιλάει για το Flow Film & Eco Festival

Για 4η χρονιά θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μοναδικές Adventure Sport ταινίες στην οθόνη του Flow Film Festival. Ο κινηματογραφιστής και διοργανωτής, Θεμιστοκλής Λαμπιρίδης, μιλάει στο My- Route για τη φετινή διοργάνωση.

1.Ένα φεστιβάλ που ξεκίνησε πριν από χρόνια και έχει γίνει πλέον θεσμός. Πώς ξεκινήσατε,  ποιοι ήταν οι βασικοί συντελεστές και ποια η πορεία του?

Ξεκινήσαμε μαζί με τον Άλεξ Παπαπασχάλη ιδιοκτήτη του Snowboard.gr  και τον Ορέστη Ζούμπο, φωτογράφο και συνιδρυτή της σχολής Kite στο Δρέπανο Αχαΐας.  

Ο Αλέξης και ο Ορέστης οργάνωναν κάποιες προβολές ταινιών και είχαν το όραμα να το εξελίξουν σε κάτι πιο επίσημο. Μετά το The Thing About Greece, εντάχθηκα στην ομάδα και  συνεχίσαμε οι τρεις μας για την πραγματοποίηση του στόχου. Αποφασίσαμε να ανεβάσουμε την ποιότητα, να εντάξουμε κι άλλες δράσεις και να διοργανώσουμε ένα μεγαλύτερο event.

2. Θα προβληθεί η ταινία MOUNTAIN που κάθε λάτρης της ορειβασίας θέλει να δει. Τι σκέψεις έκανες όταν την είδες πρώτη φορά?

Είναι μία παραγωγή που σε συγκλονίζει κινηματογραφικά και αισθητικά! Είναι μία φανταστική προβολή της φύσης, της ζωής και της διάδρασης του ανθρώπου με τα βουνά. Πραγματεύεται την ελευθερία, το πάθος και τα όρια που θέτει ο καθένας για το που θα φτάσει. Πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει διαφορετικά αυτή την ταινία.

3.Μεταξύ άλλων θα προβληθούν και οι  δικές σου ταινίες. Πες μας δυο λόγια για αυτές. 

“The Igloo Protzekt”  Μια ρομαντική ιστορία με τον Σπύρο Μπάντιο (Manic Side) και άλλους φίλους για το πως είναι να ζεις 2 εβδομάδες στο χιόνι σε αυτοσχέδιο igloo και να απολαμβάνεις ασταμάτητο snowboard! 

“Makis Kalaras, Road to Korea” Στην ταινία προβάλλεται η προσπάθεια του Μάκη Καλαρά για την πρόκρισή του στους χειμερινούς Παραολυμπιακούς αγώνες (αλπικό ski). Ο Μάκης ξεκίνησε με έναν σοβαρό τραυματισμό και μπήκε στη διαδικασία πρόκρισης με ένα άκρο. Τον ακολούθησα και κινηματογράφησα την προσπάθειά του στους προκριματικούς στην Αυστρία. 

“Greece has Soul” Με πρωταγωνίστρια την Κατερίνα Σολδάτου η ταινία στοχεύει στην ανάδειξη του φυσικού πλούτου της Ελλάδας μέσα από τον εναέριο χορό. Αποδεικνύεται ότι η δύναμη του χαρακτήρα δίνει κίνητρο για να γίνουν όμορφα πράγματα.

“The Dragons of Epirus” Με σκηνοθέτη τον Κωνσταντίνο Παπανικολάου (CP) το project έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την εξόρυξη πετρελαίου στην Πίνδο. Ήταν το 1ο παιχνίδι hockey επί πάγου που έχει παιχτεί ποτέ στην Ελλάδα σε παγωμένη λίμνη. Πραγματοποιήθηκε σε μια από τις Δρακόλιμνες της Πίνδου  εξού και ο τίτλος "Οι Δράκοι της Ηπείρου". 

4. Στον τίτλο του festival υπάρχει και η λέξη eco. Τι διάσταση έχει αυτό για εσάς?

Πέρα από το κινηματογραφικό profile του Flow, στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο για τα περιβαλλοντικά ζητήματα προβάλλοντας ταινίες που προάγουν την οικολογική συνείδηση. Μέσω της διοργάνωσης προσπαθούμε να μεταφέρουμε κάποιες γνώσεις και να εντάξουμε  κάποιες συνήθειες στην καθημερινή μας ζωή. Απευθυνόμαστε σε ένα κοινό ευαισθητοποιημένο και προσπαθούμε να εφαρμόσουμε eco friendly πρακτικές ως παράδειγμα προς μίμηση.

Στο φετινό festival όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν (πιάτα, ποτήρια κ.α) θα είναι πλήρως ανακυκλώσιμα και κάποια από αυτά θα κομποστοποιηθούν. Προτείνουμε στους επισκέπτες να φέρουν το δικό τους ποτήρι για αποφυγή αλόγιστης χρήσης όπως και να συντονιστούν ώστε να μεταφερθούν ομαδικά και όχι ο καθένας με το δικό του αυτοκίνητο (car pooling).

5.Εκτός από την προβολή των ταινιών ποιες παράλληλες δράσεις περιλαμβάνει το φεστιβάλ?

Θα πραγματοποιηθεί ομιλία της Κατερίνας Σολδάτου για τον σκοπό του project "Greece has Soul" και τη φιλοσοφία της σχετικά με αυτό.

Θα παρουσιαστεί το Ghost Gear Core Project, στόχος του οποίου είναι η επαναχρησιμοποίηση των διχτυών που πετάνε οι ψαράδες στη θάλασσα. Μετά από τη συλλογή των διχτυών που βρίσκονται στον βυθό του Αιγαίου, γίνεται επεξεργασία και κατασκευάζεται ένα layer, το οποίο  χρησιμοποιείται στις σανίδες του skateboard. Είναι 100% ελληνική πρωτοβουλία, η οποία εκτιμώ ότι σύντομα θα πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Θα πραγματοποιηθεί workshop για ερασιτέχνες film makers από τους γκουρού της outdoor κινηματογράφησης Μανώλη Αρμουτάκη και Ορφέα Καλαφάτη .  

Θα συγκεντρωθούν ρούχα για άστεγους, θα υπάρχει έκθεση από επαναχρησιμοποιημένα υλικά και θα προσφέρουμε δωρεάν μαθήματα skate σε αρχάριους.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός καλύτερης ταινίας μικρού μήκους (Short film contest).  Ερασιτέχνες κινηματογραφιστές από την Ελλάδα θα παρουσιάσουν ταινίες μέχρι 5’ και οι κριτές θα βαθμολογήσουν σύμφωνα με κάποια κριτήρια (δημιουργικότητα, video & audio skills κλπ).

Θα γίνουν κληρώσεις και θα δοθούν πολλά δώρα, όπως εξοπλισμός snowboard , ετήσιες κάρτες για  χιονοδρομικά κέντρα κ.α.

Για πρώτη φορά φέτος θα  στηθεί ένα παζάρι ανταλλαγών μεταξύ των επισκεπτών. Μπορεί κάποιος να φέρει εξοπλισμό για να τον πουλήσει ή να τον ανταλλάξει, χωρίς προμήθεια για τη διοργάνωση.

Dj s  θα κρατάνε το κέφι ψηλά και το μπαρ θα προσφέρει  ιδιαίτερα cocktails!

Ημερομηνία: 24-25 Νοεμβρίου στην Αθήνα και 1 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη

Την διοργάνωση υποστηρίζουν: http://flowfest.gr/supporters/

Προπώληση εισιτηρίων : http://flowfest.gr/tickets

 

"Η ευαισθητοποίηση όμως των θεατών για  την προστασία του περιβάλλοντος είναι πλέον βασικός στόχος του Flow. Άλλωστε για να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας σπορ στο βουνό και την θάλασσα, θα πρέπει να κατανοήσουμε την ανάγκη για προστασία του φυσικού μας πλούτου. Στο πλαίσιο αυτό έχουν ενταχθεί και παρουσιάζονται δράσεις (recycle, reduce, reuse), οι οποίες θα φιλοξενηθούν σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα για το κοινό, ενώ θα γίνουν και προβολές σχετικών ταινιών." 

Flow Film & Eco Festival