Η φύση επιστρέφει στην κανονικότητα λόγω Κορονοϊού | MyRoute

Η φύση επιστρέφει στην κανονικότητα λόγω Κορονοϊού

Ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, φέρνει την ανθρωπότητα σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Μεγάλος αριθμός ατόμων χάνει τη ζωή του, επικρατούν συνθήκες εγκλεισμού, το σύστημα υγείας αγκομαχεί να ανταπεξέλθει και πλήθος επιχειρήσεων αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες.

Παράλληλα, όμως, με  όλες αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις παρατηρούνται και κάποια θετικά φαινόμενα.  

Ένα τέτοιο  παράδειγμα είναι τα κανάλια της Βενετίας που κάθε χρόνο δέχονται περίπου 2.000.000 τουρίστες και μετά τα νέα μέτρα έχουν ελάχιστη κίνηση. Όπως  ανέφερε το CNN, οι κάτοικοι της περιοχής παρατήρησαν εντυπωσιακή διαφορά στη διαύγεια του νερού και  στην ποιότητα του αέρα.

Παρατηρήθηκε εμφάνιση της άγριας ζωής σε διάφορες πόλεις της Ιταλίας. Ψαράκια και κύκνοι στα κανάλια της Βενετίας, πάπιες στα συντριβάνια της Ρώμης και δελφίνια στη Σαρδηνία! 

Photo Twitter/@ikaveri
Photo Twitter/@ikaveri
Photo Francesco Delrio
Photo Francesco Delrio

Η ESA (European Space Agency), δήλωσε πως στην Κοιλάδα του Πάδου, στη Β Ιταλία, η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μετά την καραντίνα, είναι μεγάλη. Αυτό οφείλεται στον περιορισμό της δραστηριότητας των βιομηχανιών, της κίνησης των αυτοκινήτων.

Αντίστοιχα  φαινόμενα δεν συναντώνται μόνο στην Ιταλία, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ο μεγαλύτερος περιβαλλοντικός κίνδυνος για την υγεία. Κάθε χρόνο προκαλεί περίπου 400.000 πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου 7.000.000!

Ο Marshall Burke , καθηγητής στο Stanford University, υποστηρίζει ότι μόνο στην Κίνα, η μείωση της ρύπανσης από  τον περιορισμό της παραγωγής, λόγω πανδημίας, θα σώσει περίπου 77.000 ζωές. Οι ρύποι μειώθηκαν κατά 25% και σύμφωνα με τον καθηγητή δεν εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα  200 μεγατόνοι CO2. 

NASA, European Space Agency

Η Μητέρα Φύση έχει επιβαρυνθεί πολύ από την ανθρώπινη δραστηριότητα, αλλά δείχνει ότι έχει τη δύναμη να ανακάμψει, αν της δώσουμε χώρο και χρόνο. Με λίγες μέρες απουσίας μας τα αποτελέσματα άρχισαν να διαφαίνονται. Όταν βγούμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση, θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψιν. 

Header photo by Stephanie Eckardt