31 χρόνια οικειοθελούς καραντίνας! | MyRoute

31 χρόνια οικειοθελούς καραντίνας!

31 χρόνια οικειοθελούς καραντίνας!

Λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊου ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, τις οποίες δύσκολα μπορούμε να διαχειριστούμε. Τα μέτρα αυτοπεριορισμού έχουν επηρεάσει πολύ κόσμο και η ανάγκη για κοινωνική συναναστροφή μοιάζει πιο πολύτιμη από ποτέ! Ο Mauro Morandi έχει επιλέξει την καραντίνα, ως τρόπο ζωής, σε ένα νησάκι κοντά στη Σαρδηνία.

Το 1989, ενώ ταξίδευε με το καταμαράν του, παρουσιάστηκε βλάβη στον κινητήρα και αγκυροβόλησε στο νησί Budelli. Το διάστημα εκείνο, ο φύλακας του νησιού είχε αποσυρθεί και ο Mauro μαγεμένος από την άγρια φυσική ομορφιά βρήκε την ευκαιρία να πάρει τη θέση του. Το Budelli θεωρείται το ομορφότερο νησί του Εθνικού Δρυμού Maddalena Archipelago, διαθέτει πλούσια βιοποικιλότητα και μια εντυπωσιακή ροζ παραλία, η οποία δημιουργήθηκε από μικρά κομμάτια κοραλλιών και κοχυλιών.

Photo by Michele Ardu, posted by https://wise.travel/

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η ροζ παραλία «Spiaggia Rosa» χαρακτηρίστηκε ως τόπος υψηλής περιβαλλοντικής αξίας και έκλεισε για το ευρύ κοινό, ώστε να προστατευτεί το ιδιαίτερο οικοσύστημά της. Μέχρι σήμερα, επιτρέπεται ελάχιστος αριθμός επισκεπτών και μόνο σε συγκεκριμένες τοποθεσίες. Το 2016, εν μέσω μιας δικαστικής διαμάχης της κυβέρνησης και ενός επιχειρηματία για την ιδιοκτησία της γης, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Mauro είναι κομμάτι του Εθνικού Δρυμού, ενώ παράλληλα το ίδιο έτος αμφισβητήθηκε, από άλλους φορείς, το δικαίωμα του να ζει στο νησί. Ακολούθησε μεγάλη διαμαρτυρία, συγκεντρώθηκαν πάνω από 18.000 υπογραφές και έτσι ο Mauro, 81 ετών σήμερα, συνεχίζει να μένει εκεί.

«Δεν θα φύγω ποτέ. Ελπίζω να πεθάνω εδώ και να αποτεφρωθώ και να διασκορπιστεί η στάχτη μου στον άνεμο»
Photo https://wise.travel/

Ο Mauro πιστεύει ότι η ζωή επανασυνδέεται με τη Γη, ότι όλοι είμαστε μέρος της ίδιας ενέργειας. Συνδέει την άποψη αυτή με τους Αρχαίους Έλληνες φιλόσοφους που πίστευαν ότι το σύμπαν είναι ένας αδιαίρετος, ενωμένος ζωντανός οργανισμός.

 

Photo by Michele Ardu, posted by LIFO

Ο Mauro θεωρείται φύλακας του νησιού και ενημερώνει τους επισκέπτες για το οικοσύστημα και τους τρόπους προστασίας του.

"Θα ήθελα να καταλάβουμε ότι δε χρειάζεται να δούμε την ομορφιά, αλλά να τη νιώσουμε με τα μάτια κλειστά"

Οι χειμώνες στο Budelli είναι όμορφοι και μοναχικοί. Ο Mauro μένει χωρίς ανθρώπινη επαφή πάνω από 20 ημέρες, αλλά αξιοποιεί τον χρόνο του ουσιαστικά και  δημιουργικά. Ασχολείται με την ξυλογλυπτική, διαβάζει βιβλία Ελλήνων φιλοσόφων και φωτογραφίζει τη φύση.

Photo by Michele Ardu, posted by LIFO
Photo by Michele Ardu, posted by LIFO
Photo by Michele Ardu, posted by LIFO
Photo by Michele Ardu, posted by LIFO

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η μοναξιά ενισχύει τη δημιουργικότητα και γεννάει καλλιτέχνες, ποιητές και φιλοσόφους. Έχει αποδειχθεί ότι τα μεγαλύτερα έργα τους έχουν δημιουργηθεί σε περιόδους κοινωνικής απομόνωσης.

Μήπως είναι καιρός να εκμεταλλευτούμε τη μοναξιά των ημερών?