Διήμερο στη Νάουσα, ανάμεσα σε δέντρα και γενίτσαρους! | MyRoute

Διήμερο στη Νάουσα, ανάμεσα σε δέντρα και γενίτσαρους!

Διήμερο στη Νάουσα, ανάμεσα σε δέντρα και γενίτσαρους!

Την Τσικνοπέμπτη, βρεθήκαμε στην Νάουσα για να απολαύσαμε κατεβασιές στο όμορφο και φιλικό Βέρμιο. Δεν ήταν προγραμματισμένη η εκδρομή αλλά μόλις οι φίλοι μας μάς ενημέρωσαν ότι "έβαλε" 30 εκατοστά φρέσκο χιόνι, εμείς βρισκόμασταν ήδη στον δρόμο.

Ο καιρός μαλακός και η λαχτάρα για να κάνουμε τις πρώτες γραμμές στις πούδρες, μεγάλη! Ο Γρηγόρης Κουτσουφλιάνος, ως ντόπιος, σχεδίαζε με τα πέδιλά του τις γραμμές ανάμεσα στα δέντρα κι εμείς ακολουθούσαμε. Ο Πάνος,  εξτασιασμένος, φώναζε σε κάθε στροφή! Γρήγορα καταλάβαμε οτι έχουμε ένα δυνατό διήμερο μπροστά μας ... 

Μετά από μια γεμάτη ημέρα στο βουνό, πήγαμε στο Sfendamos Wood Village για να ανταλλάξουμε τα νέα μας με τον Δημήτρη Παπακωνσταντίνου. Εκτός από την οικογενοιακή επιχείρηση με τα όμορφα καταλύματα είχε να διαχειριστεί και το χιονοδρομικό κέντρο των 3-5 Πηγαδίων.  Η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από τα χιόνια και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς καθώς ο "Fritz"  σε λίγες ημέρες θα έτρεχε στα προκριματικά του παγκόσμιου πρωταθήματος ελεύθερης κατάβασης σκι (Freeride World Tour)  που διοργανώνονταν στον Παρνασσό, για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Εκεί έδειξε οτι συνεχίζει να είναι ένας από τους κορυφαίους Έλληνες σκιέρ καταλαμβάνοντας την 4η θέση, πίσω από τρεις ξένους αθλητές. Ο ήλιος άρχισε να δύει και πήραμε την κατηφόρα για την Νάουσα. Δυστυχώς, ήταν η τελευταία φορά που είδαμε τον αξιαγάπητο Γιάρνο,  τον αγαθό γίγαντα  ράτσας Αγίου Βερνάδου που έφτανε τα 90kg. 

Στην επιστροφή, λίγο έξω από την πόλη μάς περίμενε ο Παύλος Αϊβαζίδης. Οι περισσότεροι γνωρίζουν το κατάστημά  "Ski Aiva"  από τον εξοπλσιμό που εμπορεύεται. Για εμάς, είναι μια καθιερωμένη στάση στον φίλο μας για φρέσκια πέστροφα στα κάρβουνα και ντόπιο τσίπουρο! Το βράδυ, βρεθήκαμε στο κέντρο της Νάουσας για να δούμε από κοντά το παραδοσιακό έθιμο "Γενίτσαροι και Μπούλες". Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και συνδέεται με τελετές μύησης, όπως αυτή της ενηλικίωσης.  Τα παγανιστικά στοιχεία, σε συνδυασμό με τη σύχρονη παράδοση, δημιουργούν μέχρι σήμερα εντυπωσιακές εικόνες.

Μερικές από αυτές τις πήραμε μαζί μας και δεν μετανιώσαμε λεπτό που ξαναβρεθήκαμε στα 3-5 Πηγάδια. Στον δρόμο της επιστροφής, συζητούσαμε με τον Πάνο οτι ο συνδυασμός των υπαίθριων δραστηριοτήνων με τη τοπική κουζίνα και τα έθιμα είναι μια εμπειρία που αρκετοί ταξιδιώτες ψάχνουν να τη βρούν ...

Ο Πάνος σκιάρει και ποζάρει ανάμεσα στα δέντρα (φωτογραφία Ηλίας Γερμαντζίδης)
Κι όπως θα παίρνω τις στροφές (φωτογραφία Πάνος Δεληγιαννίδης)
Vintage ανεμοσούρια (φωτογραφία Ηλίας Γερμαντζίδης)
Στο Sfendamos Wood Village με τον φίλο Δημήτρη Παπακωνσταντίνου (φωτογραφία Πάνος Δεληγιαννίδης)
Ο αγαθός γίγαντας Γιάρνο (φωτογραφία Sfendamos Wood Village)
Go go Ski Aiva! (φωτογραφία Πάνος Δεληγιαννίδης)
Η πόλη της Νάουσας κατάμεστη για το έθιμο Γενίτσαροι και Μπούλες (φωτογραφία Ηλίας Γερμαντζίδης)
Η πόλη της Νάουσας κατάμεστη για το έθιμο Γενίτσαροι και Μπούλες (φωτογραφία Ηλίας Γερμαντζίδης)