Εξερευνώντας του παγετώνες του κόσμου με τον Μιχάλη Στύλλα | MyRoute

Εξερευνώντας του παγετώνες του κόσμου με τον Μιχάλη Στύλλα

Εξερευνώντας του παγετώνες του κόσμου με τον Μιχάλη Στύλλα

Το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Λωζάννης θα μελετήσει τους μικροοργανισμούς των μεγαλύτερων παγετώνων παγκοσμίως.  Μέλος της επιστημονικής ομάδας, ο δικός μας Μιχάλης Στύλλας!

Ο Μιχάλης είναι διδάκτωρ Γεωλόγος και έχει υλοποιήσει πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων. Έχουν δημοσιευτεί πάνω από 25 εργασίες του σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει κατακτήσει κορυφές σε όλον τον κόσμο, μεταξύ αυτών και το Έβερεστ.

Το πάθος του για την έρευνα, την ορειβασία και οι υψηλού επιπέδου γνώσεις του στον χώρο της γεωλογίας του εξασφάλισε τη θέση στην επιστημονική ομάδα.

Photo by ETH Zurich

Λίγα λόγια για το project

Το project ξεκίνησε περασμένο Αύγουστο (2018) στο πλαίσιο της ίδρυσης του ερευνητικού κέντρου για το αλπικό περιβάλλον στην Ελβετία, στην πόλη Σιόν. Μέχρι στιγμής, είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα του είδους του στον κόσμο.

Για τα επόμενα 4 χρόνια οι επιστήμονες θα εξετάσουν τους μεγαλύτερους παγετώνες του πλανήτη στην Αλάσκα, στα Ιμαλάια, στις Άνδεις, στη Γροιλανδία, τη Σκανδιναβία, το Παμίρ, την Καμτσάτκα, τον Καύκασο, στη Νέα Ζηλανδία και τις Άλπεις.

Διαβάστε επίσης "Μια ματιά στους ανεξερεύνητους παγετώνες του κόσμου | Μιχάλης Στύλλας"

Σκοπός είναι η  μελέτη των μικροοργανισμών Biofilm, οι οποίοι σχηματίζουν ένα πολύ λεπτό στρώμα στην επιφάνεια των ιζημάτων των παγετώνων. Μέσω της ανάλυσης DNA, οι ερευνητές θέλουν να αποκωδικοποιήσουν τη λειτουργία αυτών των μικροβιακών κοινοτήτων. Θα αναλύσουν τον τρόπο με τον οποίο οι μικροοργανισμοί έχουν προσαρμοστεί στα παγετώδη ρεύματα και θα εξετάσουν πώς θα επηρεαστούν στο μέλλον από την κλιματική αλλαγή. Επίσης, θα μελετήσουν την τήξη των παγετώνων και τον αντίκτυπο που θα έχει στα εκάστοτε οικοσυστήματα.

Photo by ETH Zurich

Με την έρευνα αυτή τίθεται ένα βασικό ερώτημα στην παγκόσμια κοινότητα: Εκτός από το νερό τι άλλο χάνεται κατά το λιώσιμο των παγετώνων?

Η πρώτη μεγάλη εκστρατεία του project αναμένεται να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2019. Εκτός από το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Λωζάννης, συμμετέχουν τα πανεπιστήμια της Ζυρίχης και του Λουξεμβούργου.

Photo by ETH Zurich

Ευχόμαστε στον Mike καλή σταδιοδρομία στο νέο του ερευνητικό πρόγραμμα!