Ραδιοφωνική εκπομπή και βίντεο με τον Μιχάλη Στύλλα | MyRoute

Ραδιοφωνική εκπομπή και βίντεο με τον Μιχάλη Στύλλα

Τον Αύγουστο του 2018 ξεκίνησε το project "Vanishing Glaciers" , στο πλαίσιο της ίδρυσης του ερευνητικού κέντρου για το αλπικό περιβάλλον στην Ελβετία, στην πόλη Σιόν. Μέχρι στιγμής, είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα του είδους του στον κόσμο.

Σε διάστημα τεσσάρων χρόνων οι επιστήμονες θα εξετάσουν τους μεγαλύτερους παγετώνες του πλανήτη στην Αλάσκα, στα Ιμαλάια, στις Άνδεις, στη Γροιλανδία, τη Σκανδιναβία, το Παμίρ, την Καμτσάτκα, τον Καύκασο, στη Νέα Ζηλανδία και τις Άλπεις. 

Σκοπός είναι η  μελέτη των μικροοργανισμών Biofilm, οι οποίοι σχηματίζουν ένα πολύ λεπτό στρώμα στην επιφάνεια των ιζημάτων των παγετώνων. Μέσω της ανάλυσης DNA, οι ερευνητές θέλουν να αποκωδικοποιήσουν τη λειτουργία αυτών των μικροβιακών κοινοτήτων. Θα αναλύσουν τον τρόπο με τον οποίο οι μικροοργανισμοί έχουν προσαρμοστεί στα παγετώδη ρεύματα και θα εξετάσουν πώς θα επηρεαστούν στο μέλλον από την κλιματική αλλαγή. Επίσης, θα μελετήσουν την τήξη των παγετώνων και τον αντίκτυπο που θα έχει στα εκάστοτε οικοσυστήματα.

Video : École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL)
Συνέντευξη του Μιχάλη στη Στύλλα στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: 

"Θέλουμε να μάθουμε ποιος είναι εκεί έξω, κάτω από τους πάγους" λέει ο γεωλόγος Μιχάλης Στύλλας

 

Ο Μιχάλης είναι διδάκτωρ Γεωλόγος και έχει υλοποιήσει πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων. Έχουν δημοσιευτεί πάνω από 25 εργασίες του σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει κατακτήσει κορυφές σε όλον τον κόσμο, μεταξύ αυτών και το Έβερεστ.

Το πάθος του για την έρευνα, την ορειβασία και οι υψηλού επιπέδου γνώσεις του στον χώρο της γεωλογίας του εξασφάλισε τη θέση στην επιστημονική ομάδα.

 

Ενημερωθείτε αναλυτικά για το ερευνητικό πρόγραμμα "Vanishing Glaciers" εδώ.